Spolnost v meni – odlična za telo in dušo
Zdravje
Tipografija

»Imam pacientko, gospo sredi šestdesetih, ki je prišla na lasersko terapijo, ker se je bala spolnih odnosov, saj je dobila po vsakem odnosu vnetje mehurja – čisto po vsakem odnosu. Učinek laserja je boljši, če nožnico pripravimo na poseg najprej z lokalnimi estrogeni, potem sva pa še izvedli lasersko terapijo. Čez štiri ali šest tednov, toliko je razmak med dvema terapijama, je gospa prišla z usti do ušes: ›Ne morem verjeti, to je čisto drug svet, jaz nimam nobenih težav, z možem sva imela odnose skoraj vsak dan, ker me je zanimalo, kaj se zgodi potem – nič!‹« Resnična zgodba iz prakse Katarine Jerman.

Dr. Jerman je ena od samo dveh seksologinj ginekologinj pri nas. Nisva gledali Slovenkam pod kovter in nisva preštevali orgazmov – pogovarjali sva se o eni od stvari, o katerih vse premalo govorimo: o spolnosti v meni. Kaj jo zavira? Kako se da pomagati? In o srečnih koncih, o ustih do ušes. »Kako lahko človeku, ki si jo želi ohranjati, čeprav se včasih sploh ni dalo pomagati, zdaj mu pa spremeniš svet, no, pravzaprav obema. Zelo sem vesela, kadar dobim take povratne informacije,« pravi o pacientki iz uvoda. »Včasih nismo imeli terapij in pomagal, da bi izboljšali kakovost življenja v meni, zdaj jih pa imamo.«

Vendar vse to lahko pomaga le pod enim pogojem: da se o svojih težavah pogovorite s svojim ginekologom, ker vam le tako lahko pomaga. Vse preveč žensk še vedno molči – ker jim je nerodno ali pa ker mislijo, da se ne da pomagati. Ker še vedno živijo v veri, da je v meni pač tako in da je treba nevšečnosti, ki jih prinaša, trpeti do konca življenja. Ni res! Danes je mogoče marsikaj, kar še pred kratkim ni bilo. (JELKA SEŽUN, foto: Pexels)

Celoten prispevek preberite v tiskani izdaji Novega tednika, ki je izšel 4. 4. 2024.

 
 

Sledite nam