Novi tednik
© 2025 NT&RC, d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Oživljajo ribnik Marof


Novi Tednik
1. 3. 2025, 10.19
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Ribnik Marof v v Mrzlem polju nad Jurkloštrom je imel že v času kartuzijanov pomembno vlogo. Zdaj ga želi Ribiška družina Laško s projektnimi partnerji ponovno oživiti. S projektom ponovne oživitve turističnih, športnih in izobraževalnih vsebin ribnika Marof je bila uspešna na 1. javnem pozivu Lokalne akcijske skupine za ribištvo Savinjske regije. Partnerji so pojekt začeli izvajati v začetku januarja, njegovo končanje je predvideno do konca letošnjega leta.

Arhiv NTRC

Območje ribnika Marof s širšo okolico spada v Naturo 2000 in predstavlja biser v slovenskem prostoru tako na področju naravnih danosti kot na področju bogate kulturne dediščine. V okviru slednje je mednarodno poznana tudi nekdanja Kartuzija Jurklošter. Kartuzija je za časa svojega delovanja od Celjskih pridobila tudi pravico do ribolova na ribniku Marof ter na območju Gračnice in Savinje. Ribe so bile namreč pri prehrani kartuzijanov, ki po svojih redovnih pravilih ne uživajo nobenega drugega mesa, zelo pomembne.

Načrtovane posodobitve

Naravna privlačnost Nature 2000 in zgodbe kulturne dediščine kličejo k nadgradnji trajnostnega turizma na območju ribnika Marof, zato nameravajo projektni partnerji poskrbeti za vrsto posodobitev. Cilje projekta so strnili v tri sklope. Prvi je vgradnja biološke čistilne naprave, ki bo omogočila čistost voda (ribnika Marof, Gračnice in Savinje) za ohranjanje vodnega ekosistema. Z njo želijo ustvarili pogoje za ponovno samovzrejo rib, predvsem avtohtonih vrst, kar naj bi prineslo koristi tako za ribiče kot za celotno lokalno skupnost, obiskovalce in turiste ter za nadaljnjo krepitev trajnostnih podjetniških praks na območju.

Drugi sklop ukrepov je posodobitev kuhinjskih prostorov v gostinskem delu ribiškega doma, kar bo omogočalo varno pripravo hrane iz lokalno gojenih rib in sonaravno hrano z okoliških kmetij. Gostinska ponudba na ribniku je bila pred leti že vzpostavljena, vendar oprema ni zagotavljala nadaljevanja dejavnosti.

Tretji sklop ukrepov na ribniku Marof predvideva razvoj dopolnilne zelene ponudbe na področjih gastronomije, ribiškega turizma, športa in izobraževanja z namenom krepitve družbene sprejemljivosti akvakulture in vitalnosti lokalne skupnosti. »Zbrano bo dediščinsko gradivo na področju kulinarike ter ribiških praks in zgodb širšega območja ribnika Marof, ki bo podlaga za razvoj novih, posodobljenih jedi v prenovljeni gostinski stavbi. Vsebine zbranega gradiva bodo podlaga za pripravo in izvedbo dveh inovativnih učnih programov učilnice v naravi za otroke 2. in 3. triade OŠ ter za razvoj šestih turističnih produktov za različne ciljne skupine. Zbrano gradivo bo digitalizirano v obliki e-knjižice in dostopno širši javnosti na spletnih straneh partnerjev,« pojasnjujejo v Stiku Laško.

Projekt sofinancirata država in EU iz Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo.

BA

Foto: Manca Korelc, Moja jezera


© 2025 NT&RC, d.o.o.

Vse pravice pridržane.