Marija Gradec in Rimske Toplice dobivajo novo podobo
Družba
Tipografija

Obsežne infrastrukturne državne investicije v občini Laško vidno napredujejo in se počasi približujejo koncu. Gre za gradnjo novega mostu čez Savinjo v Marija Gradcu ter za obnovo železniške proge in postaje v Rimskih Toplicah ter s tem povezane cestne infrastrukture v smeri proti Jurkloštru.

Kot so povedali na Direkciji RS za infrastrukturo (DRSI), na gradbišču mostu v Marija Gradcu delavci trenutno polagajo hidroizolacijo in asfaltirajo most ter opravljajo zaključna dela na opornih zidovih ter cestnih ureditvah. Dela bodo končana predvidoma do konca novembra. Pogodbena vrednost del je približno 6,7 milijona evrov, izvaja jih konzorcij izvajalcev – Kolektor CPG, Kolektor Koling, Impresa Polese in Voc Celje.

V okviru nadgradnje 7,6 kilometra dolgega odseka Zidani Most–Rimske Toplice so bili na novo izvedeni spodnji in zgornji ustroj tirnih naprav (tamponi, odvodnjavanje, nove tirnice in kretnice) ter nova vozna mreža. Na celotni trasi so bili nadgrajeni tudi objekti spodnjega ustroja – prepusti, mostovi, podporni in oporni zidovi.

Na Železniški postaji Rimske Toplice so bili zgrajeni nov podhod, otočni peron in parkirišče. Obnovljeno je bilo tudi postajno poslopje, nadgrajene so bile signalnovarnostne ter telekomunikacijske (SVTK) naprave.

Na postaji in na odseku Zidani Most–Rimske Toplice izvajalci del trenutno opravljajo zaključna dela ter odpravljajo pomanjkljivosti, ugotovljene pri končnem tehničnem pregledu.

Istočasno poteka tudi izvedba izvennivojskega križanja ceste Rimske Toplice–Jurklošter in ureditev povezovalne ceste. To je treba zgraditi zaradi ukinitve nivojskega prehoda na Železniški postaji Rimske Toplice. Tako se bo promet z nivojskega prehoda po izvedbi povezovalne ceste preusmeril na nov podvoz, nivojski prehod bo ukinjen. Trenutno sta zgrajeni konstrukcija podvoza in polovica kesona, izkopana je že tudi gradbena jama za črpališče meteornih vod, sledila bo še vodnogospodarska ureditev.

Zaključek del je predviden maja prihodnje leto. Pogodbena vrednost za nadgradnjo Železniške postaje Rimske Toplice, odseka Zidani Most ter ureditve izvennivojskega križanja Rimske Toplice znaša 77,7 milijona evrov. Dela izvaja konzorcij družb Kolektor Koling, Pomgrad, GH Holding, CGP in Megalit.

»Ukrepi v povezavi z razglašeno epidemijo do določene mere vplivajo na izvedbo del, saj se pojavljajo predvsem težave s kadri, ki so odsotni zaradi karantene ali samoizolacije. Izvajalci trenutno težave ustrezno rešujejo s prerazporejanjem delavcev. Kljub temu bodo omenjene pogodbe uresničene v predvidenih rokih,« so še povedali na direkciji za infrastrukturo.

Foto: SHERPA

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla
Nedelja, 19 November 2023 06:02
Letošnjo jesen je završalo po družbenih omrežjih. Oglasili so se v prvi vrsti planinci, ki so se po ...

Preberite več...

Sledite nam