Bližina sočloveka kot iskra, ki lahko ozdravi drugega
Družba
Tipografija

 

Telo redno izloča strupe, ki jih vanj vnašamo s prehrano in tekočino. Kam pa gredo napori, stres, nerazrešeni odnosi in težke besede, ki nas ranijo? S tem vprašanjem se na svojih predavanjih med drugim ukvarja Sanela Peresciutti, ki je nedavno izdala knjigo kratkih navodil za kakovostno življenje z naslovom Spodbude. Zdravnica in predavateljica, ki si želi, da bi človeštvo stopilo na pot čustvene revolucije, meni, da je prav bližina sočloveka lahko zdravilo za bolezni sodobnega časa – osamljenost in depresijo, zaradi katerih marsikdo izgublja smisel v življenju.

 

 

Sanela Peresciutti, doktorica medicine, ki izvira iz Sarajeva, od leta 2011 pa je zaposlena na oddelku za gastroenterologijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, se redno dodatno izobražuje na področju psihologije in psihoterapije. O tam, kako pomembni so za naše počutje objem, dotik, poljub in lepe besede, je doslej govorila na več kot 700 predavanjih po vsej državi.

Med svojim gostovanjem v Knjižnici Rogaška Slatina je poudarila, da starši svoje odraščajoče otroke učimo o marsičem, na primer o uporabi računalnika, avtomobila in številnih drugih naprav. Redkokdo pa svoje potomce uči o tem, kako naj prepoznajo motnje v svoji duši, ki vplivajo na naše telesno počutje. Medtem ko vse, kar popijemo, izpraznimo s pomočjo mehurja in tisto, kar pojemo, izpraznimo s pomočjo prebavnega sistema, pozabljamo na to, kar se dogaja v naših možganih. Tam se po Sanelinih besedah kopiči to, kar s sabo prinašajo neprespane noči, vedno daljši delovniki in stres. Čeprav ljudje za preživetje potrebujemo le vodo, hrano in zrak, pri številnih bolnikih opaža nenehno naprezanje in željo, da bi opravili kopico dela. Pri tem odlašajo s počitkom in s skrbjo zase. »Velikokrat slišim, da morajo narediti samo še to ali ono, nato bodo končno napočile počitnice. Ob tem na stran odlagajo svoje želje. Ko gredo na dopust, zbolijo.«

Foto: Andraž Purg - GrupA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

Medved se je posladkal na Celjski koči Medved se je posladkal na Celjski koči
Sreda, 07 Junij 2023 13:51
Ponoči je medved razdejal čebelnjak na Celjski koči. Ali gre za istega kosmatinca, ki so ga minule d...

Preberite več...

Sledite nam