CELJE - Začenja se največja sejemska prireditev
Gospodarstvo
Tipografija

Na celjskem sejmišču se začenja največja in najpomembnejša poslovno-sejemska prireditev v Sloveniji, Mednarodni sejem obrti in podjetnosti (Mos). Kot običajno je razdeljena na pet vsebinsko različnih področij – na Mos Dom, Mos Tehnika Energetika, Mos Turizem, Mos B2B in Mos Plus. Na enem mestu je torej zbrana ponudba za dom, gradnjo, prosti čas in zdravo hrano, predstavila se bo slovenska modna industrija. Organizatorji, družba Celjski sejem, so poskrbeli tudi za razvedrilo in zabavo obiskovalcev.

 

 Na Mosu se letos predstavlja približno sedemsto razstavljavcev iz Slovenije in tujine, ki so na ogled postavili več kot tisoč blagovnih znamk. Mos se bo osredotočil predvsem na tri področja. Tako kot lani bo ponovno glasnik varčevanja z energijo in varovanja okolja. Drugi poudarek bo na digitalizaciji, tretji na kadrovskih težavah, s katerimi se srečuje velik del gospodarstva, je povedal Robert Otorepec, izvršni direktor družbe Celjski sejem.

Bo Mos letos že takšen, kakršnega so bili razstavljavci in obiskovalci vajeni pred pandemijo korone, ali bo celo večji?

Odkrito povedano Mos verjetno takšen, kot je bil v predkoronskih časih, nikoli več ne bo. Za sejemsko dejavnost v svetu je že nekaj časa značilno, da splošni sejmi počasi izginjajo in jih nadomeščajo specializirani sejmi. Tudi mi smo zato že pred nekaj leti Mos razdelili na pet tematsko različnih področij – na Mos Dom, Mos Tehnika Energetika, Mos Turizem, Mos B2B in Mos Plus. Znotraj enega sejma bo torej pet sejmov, ki bodo imeli različno ponudbo in tudi različne strokovne prireditve. Vsekakor bo letos Mos nekoliko večji kot lani. Ponovno bo glasnik varčevanja z energijo in varovanja okolja. Ponudba s področja obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije, od sončnih elektrarn do energetskega menedžmenta, bo še večja kot v preteklem letu.

Drugi pomemben poudarek na letošnjem sejmu bo na digitalizaciji. Kaj si na tem področju lahko obeta strokovna in kaj splošna javnost?

Poleg ministrstva za gospodarstvo, ki je že tradicionalno naš pomemben partner, bodo letos v Celje prišli še predstavniki nekaterih drugih ministrstev, tudi ministrstva za digitalno preobrazbo, ki bodo z nekaterimi državnimi ustanovami in agencijami to področje predstavili precej široko. Na sejmu bo tudi nekaj podjetij, ki se ukvarjajo s storitvami s področja digitalizacije, velik poudarek bo na izobraževanju, tako za podjetja kot za posameznike. Digitalizaciji bo ves čas sejma namenjena posebna predavalnica, v kateri bodo strokovnjaki pripravili tudi izobraževanja za starejše.

Za Mos je že vsa leta značilno, da ga obišče veliko dijakov in študentov, do katerih imajo razstavljavci nekoliko drugačen odnos, kot so ga imeli včasih.

Množični obiski šolarjev so včasih res motili podjetja, zdaj so jih iz leta v leto bolj vesela. Vedno več razstavljavcev ima na svojem razstavnem prostoru poleg prodajnih tudi kadrovske ekipe. Sejem tako ni več dogodek, na katerem lahko obiskovalci kaj kupijo ali izvedo nekaj novega, ampak je tudi prostor, kjer se lahko dogovorijo za štipendijo ali službo. Če torej kdo išče štipendijo ali službo ali bi službo rad zamenjal, naj pride na Mos.

Koliko razstavljavcev bo letos?

Pričakujemo, da jih bo 700. Lani smo našteli malo več kot 600 neposrednih razstavljavcev, z zastopanimi blagovnimi znamkami jih je bilo tisoč.

Koliko bo med njimi razstavljavcev iz tujine?

Približno 10 odstotkov. Že tradicionalno jih bo največ iz Hrvaške, prišla bodo tudi podjetja iz Avstrije, Poljske, Italije, Nemčije, Madžarske, Slovaške in Srbije. Sejma se bo s svojim veleposlaništvom v Sloveniji udeležilo tudi šest podjetij iz Ukrajine, ki smo jim zagotovili brezplačen razstavni prostor.

Poljska je bila lani predvidena za državo partnerico, a je potem zaradi vojne v Ukrajini in številnih beguncev, ki so se zatekli k njej, sodelovanje odpovedala. Očitno Poljska tudi letos ne bo država partnerica. Bo sploh katera država?

S Poljaki se nam tudi letos ni uspelo dogovoriti, a bodo imeli nekoliko večji razstavni prostor, na katerem bodo predstavljali svoje gospodarstvo in možnosti sodelovanja s slovenskimi podjetji. Letos torej države partnerice sejma, ki je običajno imela svojo halo in se predstavila z veliko razstavljavci, ne bo.

Kakšne strokovne prireditve bodo letos spremljale sejemski del Mosa? Lahko navedete nekaj najbolj zanimivih?

Strokovni del bo tudi letos obsežen. Največ poslovnih dogodkov bo v sredo, četrtek in petek. V sredo po uradnem odprtju sejma bo posvet, ki bo zagotovo zanimiv za lokalne skupnosti in podjetja. Tema pogovora bo evropska direktiva, ki predpisuje, da morajo biti do konca leta 2026 na vseh javnih zgradbah nameščene sončne elektrarne. Posveta se bodo udeležili tudi predstavniki družb Gen-I in HSE, ki bodo govorili o razmerah na energetskem trgu ter svetovali podjetjem o nakupu energije. V sredo bo tudi dan gospodarske diplomacije, z Mestno občino Celje bomo ta dan pripravili še okroglo mizo o gospodarskem razvoju občine. V četrtek bo že tradicionalno mednarodno poslovno srečanje Connect to Slovenija, ki ga Avstrijci pripravljajo tudi za tista podjetja, ki ne sodelujejo na sejmu. Ministrstvo za gospodarstvo bo letos namenilo pomemben poudarek slovenskemu rokodelstvu in rokodelcem, o tej dejavnosti bo v četrtek pripravilo poseben posvet. V petek bo dan OZS, direktorat za turizem bo pripravil srečanje, na katerem bodo govorili o športnih prireditvah kot priložnosti za turistično gospodarstvo.

Foto: Andraž Purg

 

 

 

 

Sledite nam