»Šaleška dolina mora verjeti v drugačno prihodnost!«
Gospodarstvo
Tipografija

Mestna občina Velenje je gostila tretjo mednarodno razvojno konferenco Pozdravljena, prihodnost. Predstavniki države, evropskih mest in gospodarskih družb so predstavili različne primere prehoda in razvoja premogovnih regij v Evropi, na osnovi katerih bo vlada pripravila izhodišča za zakon o prestrukturiranju Šaleške doline in postopnem zapiranju Premogovnika Velenje. Zakon naj bi bil sprejet naslednje leto. Zaradi zaprtja premogovnika bo ukinjenih približno 5 tisoč delovnih mest. Z večmilijonskimi naložbami naj bi ustvarili pogoje za nova delovna mesta z višjo dodano vrednostjo ter zagotavljanje spodbudnega okolja za vlagatelje.

Šaleška dolina ima ključno vlogo v slovenskem gospodarstvu, saj proizvede kar tretjino električne energije v Sloveniji. Po besedah gospodarskega ministra Matjaža Hana se ob izgubi premoga kot pomembnega vira energije postavlja vprašanje energetske stabilnosti v naši državi. Zaradi prehoda na obnovljive vire energije bo treba šaleško regijo prestrukturirati.

»Ne boste sami«

»V procesu ne boste sami, država bo pomagala,« je poudaril in dodal, da vlada načrtuje spodbujanje naložb v regiji, tudi na manj razvitih območjih. Financirala jih ne bo le s proračunskim denarjem, ampak s privabljanjem zasebnega kapitala. Finančne podpore bodo deležne naložbe, ki bodo ključne v procesu pravičnega prehoda in za ustvarjanje novih okolju bolj prijaznih delovnih mest,« je napovedal minister.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Matevž Frangež je povedal, da bosta v prehodnem obdobju najbolj pomembna sodelovanje in povezovanje, ter dodal, da je sredi septembra strateški svet za gospodarstvo obravnaval prvi osnutek akcijskega načrta za preoblikovanje regije. »Narediti moramo odločen korak naprej. Imamo nekaj odličnih primerov, kako so se globalne korporacije odločile za inovacijska središča v Sloveniji. Šaleška dolina mora verjeti v drugačno prihodnost z dobro razvojno perspektivo.«

Da ne bi ponovili napak iz Zasavja

Državna sekretarka Andreja Katič je pozdravila ustanovitev pisarne za pravičen prehod in pozvala k temeljitemu premisleku, kako čim najbolje izkoristiti infrastrukturo Premogovnika Velenje. »Ne smemo dopustiti napak, ki so se zgodile v Zasavju pri zapiranju tamkajšnjih rudnikov. Priprava zakonov o prestrukturiranju regije in zapiranju premogovnika zamujata. Sprejeta naj bi bila prihodnje leto. Ministrstvo je odobrilo, da je davek na dodano vrednost upravičen strošek, kar je za lokalne skupnosti olajšanje in pomeni večji delež sofinanciranja.«

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je zagotovilo 40 milijonov evrov za prestrukturiranje šaleške regije, največ denarja bo prejela Mestna občina Velenje. Državo čaka težka naloga, je še povedala, saj bo morala na letni ravni v državnem proračunu za prestrukturiranje regije zagotoviti približno sto milijonov evrov.

Še več vsebinskih poudarkov z razvojne konference v tiskani izdaji Novega tednika, ki bo izšel 28. septembra.