Rimska Celeia v luči novih spoznanj
Kultura
Tipografija

Pokrajinski muzej Celje je danes predstavil novo monografijo o Celju v rimskem času. Gre za poljudno izdajo z naslovom Municipium Claudium Celeia, opremljeno z bogatim slikovnim gradivom, ki pripoveduje zgodbo o Celeji od njenih začetkov do zatona. Pripravila sta jo dr. Maja Bausovac in dr. Jure Krajšek.

Gre za nova spoznanja o nekdanji mogočni rimski Celei, ki raziskovalce preseneti z vsakim novim odkritjem. Mesto je bilo predvsem zelo bogato, dobro urejeno in precej večje, kot so arheologi domnevali še pred desetletji.  "Zdi se, kot da bi mesto na novo odkrivali v zadnjih 20 letih," pravi  Jure Krajšek. Proces odkrivanja novih spoznanj o mestu pa še ni končan. "Potencial v tem mestu je izreden. Z vsakim letom se z novimi raziskavami pokaže, da se tudi mi veliko novega naučimo."

Knjiga na 120 straneh je sestavljena na način, da si poglavja sledijo kronološko od nastanka mesta do njegovega konca. Ob tem sta avtorja dodala posamezna poglavja, ki so se zdela vredna podrobnejše obravnave, na primer o tem, kako so živeli ljudje v mestu, s kakšnimi obrtmi so se ukvarjali, v kaj so verovali ...

Ker je rimski čas zanimiv tudi za širši krog Celjanov, bodo sodelavci muzeja v četrtek knjigo predstavili širši javnosti. Ne gre le za zanimivo branje o preteklosti mesat, podprto s številnnimi forografijami, pač pa je nova publikacija tudi vodnik po arheoloških znamenitostih Celja in dragocen pripomoček pri odkrivanju njegove bogate preteklosti.

Poleg knjige, ki je na voljo v muzeju in Mladinski knjigi za 20 evrov, so pripravili še tematsko mapo, beležko, kazalo za knjige ter platneno torbo.

 Foto: SHERPA

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

 
 

Sledite nam