„Kaj počne tukaj samuraj?“ Imenitna zbirka vzhodnoazijskih predmetov
Kultura
Tipografija

V Pokrajinskem muzeju Celje so včeraj odprli občasno razstavo z naslovom „Kaj počne tukaj samuraj?“, na kateri si je mogoče ogledati izjemno zanimive vzhodnoazijske predmete iz dragocene zbirke, ki jo jo hranijo v muzeju. Avtorica razstave je Barbara Trnovec, kustosinja v Pokrajinskem muzeju Celje.

 

Kot je avtorica povedala na dogodku v dvorani Barbare Celjske pred odprtjem razstave v Knežjem dvoru, je za to nenavadno zbirko značilen tudi nenavaden način, kako je nastala. Predmeti izvirajo iz Federalnega zbirnega centra (FZC) za kulturno zgodovinske predmete okrožnega centra Celje, ki je bil ustanovljen poleti leta 1945, torej so predmeti bili pridobljeni iz zaplemb. Od FZC je te predmete prevzel takratni Mestni muzej v Celju in tako je nastala zbirka predmetov iz Azije in Južne Amerike , ki šteje 153 predmetov.

„Za večino predmetov iz te zbirke najbrž nikoli ne bomo izvedeli, komu so pripadali pred „prehodom“ v državno last, za nekatere pa nam bo to morda vendarle uspelo izvedeti. Zavzeto raziskovalno delo in splet srečnih okoliščin sta leta 2017 privedla do odkritja, od kod izvira samurajska oprema. Nekateri so se takrat spraševali (in se sprašujejo še danes) ali so tudi ti „tuji“, eksotični predmeti naša dediščina. Odgovor je seveda pritrdilen, tudi ti predmeti so namreč sooblikovali duhovno krajino našega prostora, naše vrednote, identiteto, prepričanja znanja in tradicije, tudi ti predmeti so torej kulturna dediščina našega prostora,“ je povedala Barbara Trnovec.

Na razstavi si je mogoče ogledati del dragocene zbirke vzhodnoazijskih predmetov, med drugim samurajsko vojaško opremo, kipec samuraja na konju, dragoceni kitajski misijonarski zvitek, pahljače, figuri Kitajke in Kitajca, lakirano kabinetno omarico, škatlo fumibako za shranjevanje uradnih dokumentov itn.

Nastanek te razstave je plod odličnega večletnega sodelovanja Pokrajinskega muzeja Celje in Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete UL, kar je v svoj govoru poudaril direktor pokrajinskega muzeja Stane Rozman.

Odprtja razstave se je udeležil tudi japonski veleposlanik v Sloveniji Hiromichi Matsushima.

Foto: SHERPA

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam