Mileni Koren Božiček priznanje za življenjsko delo
Kultura
Tipografija

 

Mag. Milena Koren Božiček bo danes prejela Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo. Slovensko muzejsko društvo bo jubilejne 50. Valvasorjeve nagrade, priznanja in diplome podelilo v Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega v Velenju. Med prejemniki častnih Valvasorjevih priznanj so tudi direktorica izobraževalnega centra Štore Slavica Glavan, prof. dr. Jakob Lamut in vodstvo podjetja Štore Steel.

 

 

V obrazložitvi je zapisano, da je pod strokovnim vodstvom kustosinje mag. Milene Koren Božiček, leta 1982 pod okriljem Knjižnice Kulturnega centra Ivan Napotnik Velenje nastal »galerijski kotiček«. V malo manj kot 40 letih je v slovenskem prostoru prerasel v referenčno, po muzejskih standardih opremljeno in uveljavljeno Galerijo Velenje. Slednja danes deluje kot organizacijska enota v okviru Festivala Velenje. Predlagatelji priznanja so še zapisali, da je Koren Božičkova neutrudna borka pri uveljavljanju in utrjevanju pomena likovne umetnosti kot enega od generatorjev kulture v najširši družbi. Intenzivno se ukvarja s proučevanjem, prezentiranjem in publiciranjem slovenske umetnostne zgodovine. Pri tem poskuša poiskati, monografsko obdelati in v slovensko dediščino postaviti pomembne, a skozi zgodovino nekoliko pozabljene ali spregledane avtorice, kot so denimo Mira Pregelj, Elda Piščanec in Majda Kurnik.

Častno Valvasorjevo priznanje prejmejo tudi direktorica izobraževalnega centra Štore Slavica Glavan, prof. dr. Jakob Lamut in vodstvo podjetja Štore Steel. Omenjeno priznanje prejmejo za posebne zasluge pri ohranjanju železarske in tehniške kulturne dediščine v Štorah ter njene promocije v Sloveniji in tujini. Za predstavitev te dediščine javnosti je bil leta 2004 ustanovljen Železarski muzej Štore, in sicer kot zasebna ustanova v partnerskem projektu podjetja Štore Steel in Izobraževalnega centra Štore. Muzej je osrednji prostor skupnega spomina in pomemben del železarske zgodbe v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Foto: Andraž Purg - GrupA

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam