Huda mravljica v konjiški knjižnici
Kultura
Tipografija

V Splošni knjižnici Slovenske Konjice je na ogled interaktivna razstava, na kateri sta podrobneje predstavljena življenje in literarno delo konjiške meščanske družine Rudolf. Ugledna meščanska družina s šestimi otroki (oče Ivan, mama Josipina in otroci Ivo, Vladimir, Dušan, Janko, Vida in Branko) je v Slovenskih Konjicah živela konec 19. in v začetku 20. stoletja. Vsi njeni člani so bili visoko izobraženi in narodno zavedni. Največji pečat so pustili v literarnem ustvarjanju.

Avtorici sodobno opremljene biografske razstave sta Ana Miličevič, vodja knjižnice Slovenske Konjice, in Tina Esih, profesorica slovenščine in zgodovine v Osnovni šoli Ob Dravinji. Pripravili sta jo v sodelovanju s sodelavci in z zunanjimi raziskovalci oziroma informatorji. Kot je povedala Esihova, ki je pred tem soustvarila že uspešno zgodbo Po Minattijevih stopinjah, sta ob srečanju razmišljali, kaj zamolčanega o zanimivostih in zanimivih posameznikih iz regije še odkriti, in sta se odločili za družino, s katero se je nevede srečal skoraj vsak Slovenec. »Čeprav je bila družina v preteklosti zelo pomembna tako za Konjičane kot za vse Slovence, se je v zadnjem obdobju sled za njo izgubila. Današnja mladina ne ve, kdo so bili Rudolfovi. Tudi sicer Slovenci zelo slabo poznajo njihovo obsežno zapuščino. Glede na to, koliko so naredili za kraj in ljudi v njem in koliko so prispevali k razvoju slovenskega jezika, je prav, da jih spoznamo,« meni Tina Esih.

Ugledni, izobraženi, talentirani in domoljubni

Na razstavi so predstavljeni družinsko drevo Rudolfovih in utrinki iz družinskega življenja. Posebna pozornost je posvečena dr. Ivu Rudolfu, zdravniku, ki je bil v Konjicah zelo cenjen in spoštovan. Pisal je pesmi, nekatere so bile uglasbene za samospev s klavirjem ter ženski zbor. »Veliko zborov poje njegove pesmi, a redkokdo ve, da jih je napisal on,« pove Esihova in doda, da so na kratko predstavljeni tudi ostali člani družine.

Manj je znanega o Vladimirju, Dušanu in Janku Rudolfu. Vida Rudolf je znana tudi pod psevdonimom Stana Vinšek. »Da je bila zelo cenjena v krogu slovenskih umetnikov, dokazujejo besede Svetlane Makarovič, ki o njej pravi, da je bila ›velika dama‹. Ustvarila je izjemen opus literarnih del,« še pojasni soavtorica razstave, ki bo v konjiški knjižnici na ogled do 20. oktobra.

Huda mravljica

Najobsežnejši literarni opus je zapustil najmlajši član družine Branko Rudolf. Ustvaril je širok nabor literarnih zvrsti – poleg pesniških zbirk, pripovedne proze, del s področja esejistike in publicistike je izpod njegovega peresa nastalo tudi veliko iger, pravljic, zgodb in pesmi. Branko Rudolf naj bi se podpisal pod kar tisoč esejev, pesmi in kritik.

Verjetno ni Slovenca, ki ne bi poznal pesmi Huda mravljica, a večina ne ve, da je njen avtor Branko Rudolf. »Med pripravami na razstavo smo ugotovili, da naj bi ta Huda mravljica hodila prav po Slovenskih Konjicah, saj se zgodovinska dejstva ujemajo z besedilom pesmi,« še razrije Esihova.

Poleg tekstovnega in slikovnega gradiva so na razstavi predstavljeni zbrani spomini domačinov o družini Rudolf. Spomini so zapisani, vendar jih je mogoče poslušati tudi na pametnem telefonu in sicer tako, da odčitate priloženo QR-kodo. Na razstavi so predstavljeni ohranjeni predmeti družine Rudolf in njihove knjižne izdaje.

 

Foto: Marko Bezenšek

 

  

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

 
 

Sledite nam