Zgodovina za vse tudi na razstavi
Kultura
Tipografija

Do prihodnjega ponedeljka bo na Savinjskem nabrežju v Celju še na ogled razstava, ki jo je ob 30-letnici revije Zgodovina za vse pripravilo Zgodovinsko društvo Celje. Avtor razstave je dr. Borut Batagelj, oblikoval jo je Andrej Mohorič.

 

Nastala je na osnovi naslovnic in naslovov iz revije, ki je pred 30 leti začela izhajati v Celju in je orala ledino na področju sodobnejših pristopov k preučevanju in pisanju o zgodovini s stališča malega človeka in vsakdanjih tem. »Zgodovina za vse je z odprto uredniško politiko odpirala vrata interdisciplinarnemu raziskovanju, mladim uveljavljajočim avtorjem in akademikom, predstavljeni članki pa so našli pogosto odmev v drugih (medijskih) vsebinah. Vseskozi je tudi spodbujala k razmišljanju, kako je zgodovino treba analizirati z več plati, da jo bolje razumemo v njeni kompleksnosti ter nam s tem pomaga tudi bolje razumeti sodobni čas,« je poudaril Borut Batagelj, ki je tudi urednik letošnje jubilejne izdaje revije. Ta izhaja dvakrat letno v okviru Zgodovinskega društva Celje.

Kot pravi avtor razstave, ki je nastala ob podpori ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Celje, je pri postavitvi izhajal iz arhivskega gradiva in s tem poudaril temeljno misel, da je raziskava primarnih virov ključna za temeljno znanstveno preučevanje preteklosti. Naslovnice in citati ob svoji likovni pripovedi in privlačnosti kažejo tudi na raznolikost obravnavanih tem.

Z razstavo se je avtor poklonil tudi spominu na pokojna urednika revije, dr. Janeza Cvirna, ki je bil pobudnik za njeno izhajanje, in dr. Andreja Studena.

 Foto: arhiv ZAC

Sledite nam