Nagrada mira Jerneji Jezernik
Kultura
Tipografija

»Ko te Alma enkrat zagrabi, te ne izpusti,« je v intervjuju za Novi tednik spomladi dejala Jerneja Jezernik, letošnja prejemnica literarne nagrade mira, ki jo podeljuje ženski odbor slovenskega združenja pisateljev, pesnikov in publicistov Pen. Komisijo je prepričala s svojim predanim dolgoletnim raziskovanjem dela in življenja Alme M. Karlin.

Jerneja Jezernik, doma iz Braslovč, je po končani I. gimnaziji v Celju doštudirala slovenščino in nemščino na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Nekaj časa je poučevala oba jezika ter nato delala kot učiteljica slovenščine v slovenskih dopolnilnih šolah v Nemčiji. Kot novinarka in urednica je delala v Avstriji. Že več kot 25 let se ukvarja s preučevanjem literarne, intelektualne in materialne dediščine Alme M. Karlin. 

Nazadnje je pri Celjski Mohorjevi družbi izšel njen obsežen prevod popotnih dnevnikov Alme M. Karlin z naslovom Peš po domačih krajih. Razkrili so, da je pisateljica, pesnica in svetovna popotnica v tridesetih letih prejšnjega stoletja prehodila tudi številne bližnje in bolj oddaljene domače kraje. Vse poletje je Jezernikova kot skrbnica hiške v Pečovniku, kjer sta živeli Alma in Thea Schreiber Gammelin, ob sobotah sprejemala obiskovalce in jih seznanjala z življenjem in delom nekdanjih  stanovalk. Odzivi so bili zelo dobri, obiskovalcev pa je bilo vsak teden več. Jerneja Jezernik se je pred časom mudila tudi v Frankfurtu in v okviru največjega knjižnega sejma predstavljala Almino delo in življenje.

V slovenščino je prevedla 17 njenih knjig. Je tudi avtorica treh monografij o Almi M. Karlin, med katerimi se je biografija Mit Bubikopf und Schreibmaschine um die Welt uvrstila med trideset najboljših knjig na seznamu Hotlist. Po oceni komisije nagrajenka uspešno tke tudi vezi med slovenskim in avstrijskim kulturnim prostorom.

Poleg Jezernikove so bile za nagrado nominirane še Anja Mugerli, Dušanka Zabukovec, Mirana Likar Bajželj in Vilma Purič.

Jerneja Jezernik je na ponedeljkovi slovesnosti v Cankarjevem domu poleg priznanja in finančne nagrade dobila tudi umetniško delo Huiqin Wang, slikarke in povezovalka slovenske in kitajske kulture.

Ženski odbor slovenskega centra Pen podeljuje nagrado mira že deset let v spomin na prvo predsednico Pena Miro Mihelič. S tem poudarja vlogo ustvarjalk, ki so pri podeljevanju nagrad še vedno potisnjene na obrobje.

 Foto: Andraž Purg