Filmi festivala Liffe tudi v Celju
Kultura
Tipografija

V celjskem kinu Mali Union bo tudi letos na ogled serija filmov z Ljubljanskega filmskega festivala Liffe. Od danes do 12. novembra se bo zvrstilo osem odličnih novih filmskih stvaritev priznanih svetovnih ustvarjalcev.

 

Serijo bo začel film Pankrt v režiji Nikolaja Arcela z ikoničnim Madsom Mikkelsenom v glavni vlogi. Gre zazgodovinsko dramo o naseljevanju Danske v 18. stoletju. Dan kasneje bo na sporedu japonski film Pošast, ki govori o tem, da ima resnica več obrazov. Režiser in scenarist Woody Allen se s filmom Srečno naključje poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu. Na sporedu bo v petek, 10. novembra, ko si bo nato mogoče ogledati še biografsko zgodbo Priscilla, v kateri je režiserka Sofia Coppola predstavila zgodbo Elvisa Presleyja skozi oči njegove žene.

Popolni dnevi režiserja Wima Wendersa bodo na sporedu v soboto, 11. novembra. Igralec Koji Yakusho je za vlogo v tem filmu prejel nagrado za najboljšega igralca na letošnjem festivalu v Cannesu. Isti večer bo nato na ogled še francoski film Okus strasti, v katerem priprava hrane in gurmanska strast nista zgolj obstransko opravilo, temveč osrednje gonilo pripovedi. Režiser in scenarist je Tran Anh Hung, v glavnih vlogah igrata Juliette Binoche in Benoit Magimel.

Posebej zanimiv film se obeta v nedeljo, 12. novembra, ko bo na sporedu drama Varuhi formule režiserja Dragana Bjelogrlića. Govori o dolgo zamolčani nuklearni nesreči v srbski Vinči konec 50. let prejšnjega stoletja, ki je pripeljala do prelomnega izuma v medicini. Za konec bo na ogled še film Himera italijanske režiserke Alice Rohrwacher, ki sporoča, da ima vsak od nas svojo Himero – nekaj, po čemer hrepenimo, a tega nikoli ne uspemo najti.