Leto v znamenju obnove Stare grofije, freske na ogled prihodnje leto
Kultura
Tipografija

 

 

Sredi aprila naj bi bil končan prvi del obnove Stare grofije. Mestna občina Celje, ki je ustanoviteljica Pokrajinskega muzeja Celje (PMC), se bo za pridobitev denarja za nadaljnja vlaganja v Staro grofijo potegovala na enem od razpisov kulturnega ministrstva. Ne glede na rezultate razpisa bo ta muzejska hiša, ki jo je lani obiskalo skoraj 25 tisoč obiskovalcev iz 57 držav, nadaljevala delo na razstavišču z rimskimi freskami. »Celjani na ogled fresk čakajo že dolgo,« pravi direktor PMC Stane Rozman in dodaja, da si jih bodo verjetno lahko ogledali od aprila 2025.

 

 

Pod okriljem prvega dela obnove Stare grofije bo urejeno dvigalo. Ob tem bo poskrbljeno za prezračevanje notranjega lapidarija in razstavišča z rimskimi freskami. To bo omogočilo, da bo v prostoru stalna stopnja vlage, za kar so zdaj skrbeli z razvlažilniki.

Nadaljnja obnova, če bo ministrstvo seveda namenilo denar zanjo, bo zajemala ureditev notranjega lapidarija in razstavišča s freskami, postavitev razstave o izkopavanjih na Muzejskem trgu in ureditev fasade Stare grofije. Četudi ministrstvo ne bo dalo zelene luči za nadaljevanje obnove, si Rozman želi, da bi ljudje freske lahko občudovali od aprila 2025. Restavriranje fresk se počasi končuje. PMC se z Restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije v Ljubljani še dogovarja o načinu njihove predstavitve. »Želimo si, da bi bile freske, ki so bile nekoč na stropu, tudi prikazane tako. V restavratorskem centru predlagajo, da bi bile stropne freske predstavljene v nekakšnem peskovniku, da bi jih obiskovalci gledali od zgoraj navzdol. Tako bi bil viden tudi način gradnje sten in stropov, ki se vse do začetka 20. stoletja pogosto ni spreminjal.« Rozman sicer upa na kompromis, končno odločitev pa naj bi sprejela mednarodna strokovna komisija.

Tudi o zakladih Savinje

PMC letos načrtuje razstavo z naslovom Celjski grofje v kvaternijih Rimsko-nemškega cesarstva in izdajo istoimenske knjige. Na stalni arheološki razstavi Od šivanke do zvezd bo PMC odprl novo sobo Potopljeni zakladi Savinje. Ta reka je namreč eno najpomembnejših arheoloških najdišč v Celju. V njeni strugi od mehkega jeza do ovinka proti Laškemu so po regulaciji leta 1954 začeli prihajati na dan številni arheološki predmeti. Ena večjih razstav v letošnjem bo posvečena fotografu in kronistu Kozjanskega Leopoldu Murnu. Muzej pa v letošnjem letu načrtuje še izdajo nove knjige o Celjskem stropu. »Upamo, da bo ta knjiga uvod v začetek restavriranja stropa. Denar za to naj bi zagotovilo kulturno ministrstvo, s katerim se še dogovarjamo. Želimo si, da bi strop do leta 2026, ko bo stoletnica odkritja te evropske umetnine, ponovno zasijal,« je zaključil Rozman.

Foto: Andraž Purg

 

Preberite več v Novem tedniku

Sledite nam