Razglednice Rogaške Slatine v knjigi
Kultura
Tipografija

 

Zbirateljsko društvo Rogaška Slatina bo konec letošnjega oktobra izdalo knjigo, v kateri bo več kot 450 razglednic tega zdraviliškega kraja do leta 1945. Med knjižnimi platnicami bodo tudi prve fotografije Rogaške Slatine.

 

 

Predsednik omenjenega zbirateljskega društva Marko Karlin je prepričan, da Rogaška Slatina tovrstno knjigo potrebuje, da bodo ljudje lahko videli, kakšna je bila nekoč podoba tega kraja in kako se je spreminjal skozi čas. Na 350 straneh bo tudi nekaj podatkov o fotografih v Rogaški Slatini, med drugim bodo predstavljene zanimivosti o razvoju gasilstva, šolstva, rekreacije ter o preteklosti steklarne in rudnika. »Marsikdo ne ve, da je v Rogaški Slatini na primer delovalo katoliško telovadno društvo Orli, med platnicami knjige bodo predstavljeni še drugi zanimivi podatki.«

Karlin ima v svoji zbirki več kot 1.270 razglednic Rogaške Slatine do leta 1945. Za knjigo razglednic bo tako naredil izbor, kar bo po njegovih besedah zelo težko delo. Dve razglednici, ki ju nima, bosta iz zbirke drugega zbiratelja.

Ker bo izdaja knjige velik denarni zalogaj, zbirateljsko društvo v ta namen zbira prednaročila s predplačili, a tudi sponzorska sredstva. Karlin, ki se bo z namenom varčevanja pri pripravi dela sam lotil skeniranja razglednic in fotografij, je dejal, da mu je nekaj ljudi in organizacij že ponudilo svojo pomoč. Med drugim je dobil obljubo o brezplačnem lektoriranju, z enim od zgodovinarjev se je dogovoril za pripravo predgovora. Društvo je prejelo nekaj denarne podpore slatinske območne izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti, upa tudi na pomoč občine.

Foto: Andraž Purg

 

 
 

Sledite nam