Ribnik Marof z novo vlogo v turizmu in izobraževanju
Oživljanje ribnika Marof nad Jurkloštrom
V Laškem so se v začetku leta lotili oživitve ribnika Marof, ki s svojo širšo okolico spada v Naturo 2000 in ki je imel že v času kartuzijanov pomembno vlogo. Kartuzija Jurklošter je v času svojega delovanja namreč od Celjskih pridobila tudi pravico do ribolova na ribniku ter na območju Gračnice in Savinje. Ribe so bile pri prehrani kartuzijanov, ki po svojih redovnih pravilih ne uživajo nobenega drugega mesa, zelo pomembne. Projekt oživitve ribnika Marof, ki je pomemben tako z vidika naravnih danosti kot kulturne dediščine, bo predvidoma končan do konca leta.
Vzreja avtohtonih vrst rib
Naravna privlačnost Nature 2000 in zgodbe kulturne dediščine kličejo k nadgradnji trajnostnega turizma na območju ribnika Marof, zato nameravajo projektni partnerji (Ribiška družina Laško, Stik Laško, podjetje GM Plus in Občina Laško) poskrbeti za vrsto posodobitev z namenom ponovne oživitve turističnih, športnih in izobraževalnih dejavnosti na tem območju. »Cilj je na eni strani izboljšati kakovost vode in ustvariti pogoje za ponovno vzrejo avtohtonih vrst rib ter za izkoriščanje turističnih možnosti tega območja, ki resnično predstavlja biser našega okolja,« pravi župan Marko Šantej.
Celotna vrednost projekta znaša 96 tisoč evrov. Partnerji bodo prispevali malo manj kot 26 tisoč evrov lastnih sredstev, preostanek v višini približno 70 tisoč evrov bosta sofinancirali država in EU iz Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo.
Nova kulinarična zgodba
Pri čiščenju onesnažene vode ima ključno vlogo nova biološka čistilna naprava s prostornino 12 tisoč litrov. Naprava bo prispevala k izboljšanju vodne kakovosti ne le v ribniku, temveč tudi v potoku Gračnica in Savinji. S tem želijo v vodne ekosisteme vrniti življenje ter ustvariti ustrezne pogoje za naravno razmnoževanje rib. Poleg tega je posodobljena gostinska stavba ob ribniku, kjer bo omogočena varna priprava jedi iz lokalno gojenih rib in pridelkov z okoliških kmetij. Gostinska ponudba ob ribniku je bila sicer pred leti že vzpostavljena, vendar oprema ni zagotavljala nadaljevanja dejavnosti. Ribiški dom je tako zdaj dobil novo kuhinjsko opremo, urejena je tudi njegova notranjost. »Gostinski mojstri so tudi že pripravili nekaj jedi iz avtohtonih vrst rib in moram priznati, da je bila hrana odlična. Želim si, da bi Ribiška družina Laško pridobila tudi zavzetega najemnika doma, ki bo prepoznal njegove izjemne možnosti v naravnem okolju in bo znal te nove infrastrukturne pridobitve izkoristiti tudi v praksi,« pravi Marko Šantej.
Občina bo v okviru projekta razvijala tudi dodatne zelene vsebine na področjih gastronomije, ribiškega turizma, športa in izobraževanja. V ta namen bo zbrano dediščinsko gradivo o kulinariki in ribiških praksah širšega območja, ki bo osnova za razvoj novih jedi v prenovljenem ribiškem domu. V načrtu so tudi oblikovanje dveh učnih programov za osnovnošolce, razvoj šestih turističnih produktov ter digitalizacija zbranega gradiva v obliki e-knjižice, ki bo dostopna širši javnosti. Na območju ribnika bodo partnerji projekta postavili tudi štiri informativne table ter organizirali tri kulinarične delavnice.
E-novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se