Novi tednik
© 2025 NT&RC, d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Najnovejše

  • 14. okt 2023

  • 06:40
    1697204567_lasko_2157.jpg

    Z Almo tokrat po Laškem

    Če so lani udeleženci prvega Alminega literarnega pohoda spoznavali njeno rojstno Celje, se povzpeli do hiše v Pečovniku, kjer je živela s svojo prijateljico Theo Schreiber Gammelin, in do pokopališča na Svetini, kjer je pokopana, jih bo danes pot vodila po Alminih literarnih poteh v Laškem in okolici.

    05:53
    1697263232_kmetija_grobelnik_056.jpg

    Prevzel kmetijo, uredil sušilnico in se usmeril v predelavo mesa

    Toni Grobelnik iz Galicije pri Žalcu, novopečeni najbolj inovativni mladi kmet, je kot mlad prevzemnik kmetijo, katere temelje je postavil že njegov ded, prevzel leta 2020. Uspešno se je prijavil na razpis in s pomočjo evropskega denarja nadgradil ponudbo domače kmetije, ki se je pred tem ukvarjala pretežno s pridelavo mleka. Postavil je sodoben obrat za predelavo mesa in na domačo zemljo naselil tudi tuje pasme goveda. Posebnost kmetije je reja goveda pasem aberdeen angus in wagyu. Kot priznava dvaintridesetletni diplomirani inženir živinoreje, je zorjeno meso precej donosnejše od mleka.

    05:45
    1697262475_img_2601.jpg

    Inovativni mladi kmet je postal Toni Grobelnik iz Galicije

    Da razglasitev najbolj inovativnega mladega kmeta ne bi mogla biti boljša prireditev za prvi dogodek v novi Sipovi pridobitvi v Šempetru v Savinjski dolini, se zagotovo strinja vsakdo. Svečani dogodek Zveze slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je bil prvi v nizu prireditev, ki bodo v pravkar dokončanem Sipovem prizidku. K prazniku savinjskega inovativnega kmetijskega podjetništva, je zagotovo doprinesel tudi razplet natečaja za izbor Inovativni mladi kmet – kmetica 2023. To je postal domačin Anton Grobelnik iz Galicije.

    03:00
    1697201997_img_5606.jpg

    Šolska prehrana - med smernicami stroke in navadami otrok

        O šolski prehrani je verjetno toliko različnih mnenj, kot je otrok in staršev. Vzgojno-izobraževalne ustanove morajo pri pripravi obrokov slediti strokovnim smernicam, ki velikokrat nimajo veliko skupnega s tem, kaj bi radi jedli otroci in kaj so navajeni jesti doma. Da še tako skrbno pripravljen obrok, ki ustreza vsem določilom glede hranil in energijske vrednosti, nima smisla, če ostane na krožniku, pravijo sogovorniki v tokratni temi. Iskanje ravnotežja med priporočenim in priljubljenim je prava umetnost. Se pri tem svoje vloge dovolj zavedamo starši?      


    © 2025 NT&RC, d.o.o.

    Vse pravice pridržane.