V Liscah obiski divjih prašičev
Družba
Tipografija

V celjskem naselju Lisce ugotavljajo, da so letos divji prašiči prišli še posebej blizu hiš. Večje škode razen nekaj razrite trave doslej niso opazili, zbujajo pa njihovi nočni in že tudi dnevni obiski nelagodje in zaskrbljenost. Krajani menijo, da bi se morali tudi številni sprehajalci bližnjega mestnega gozda zavedati, da v njem niso sami, in paziti zlasti, ko se v gozd odpravijo s psom.

»Divji prašiči so se pojavljali že prejšnja leta, v gozdu se je videlo, kako je razrit, a še niso prišli tako blizu naselja,« pravi predsednica MČ Savinja Zdenka Zdolšek, ki tudi sama živi v Liscah. Naselje na enem delu meji na mestni gozd, na drugem pa na Savinjo. »Okrog hiše imamo ograjo in ta jih zadrži, da ne pridejo bližje, ponekod pa so ljudje opazili razrite zelenice in predele pod drevjem. Opažajo, da prihajajo vsako noč. Nazadnje je sosed naštel štiri samice in 25 mladičev, domneva pa, da jih je še več.«

Pravi, da je o tem obvestila pristojno lovsko družino, kjer pa so ji povedali, da kaj posebnega ne morejo storiti, saj v bližini naselja ne smejo streljati. Po zakonu je za škodo divjadi na nelovnih površinah odgovorna država.

 Jože Stropnik živi v Liscah že dve desetletji, in sicer ima hišo v zadnji vrsti naselja blizu gozda. »Sledi divjih prašičev smo opazili v okolici tudi v preteklih letih, a nikoli tako blizu hiš kot letos.« Razrit je zlasti del med gozdom in parcelami hiš. Gre za pas travnika, ki ga stanovalci kosijo, čeprav ni v njihovi lasti, da območje ne bi bilo zaraščeno. Stropnik ima ograjo okrog hiše, tako da do nje živali ne morejo. Je pa razrita površina le 50 metrov stran od otroškega igrišča in ob podatku, da je eden od sosedov opazil obisk živali celo sredi dopoldneva, so krajani vse bolj zaskrbljeni. Ob tem Stropnik opozarja, da je v bližnjem mestnem gozdu ogromno sprehajalcev, ki se tja odpravijo tudi s psom, zato meni, da bi morali vedeti, da previdnost ni odveč.

 

Več v Novem tedniku 21. septembra.

Foto: Pexels, krajani Lisc

 

Sledite nam