Začenjajo se prireditve v sklopu leta Josipa Ipavca
Kultura
Tipografija

 

Na pobudo Občine Šentjur letos tudi na nacionalni ravni obeležujemo leto Josipa Ipavca, domoljuba, zdravnika in skladatelja. Raziskovalec ddr. Igor Grdina, ki je življenje in delo Josipa Ipavca med drugim raziskoval za novo knjigo, je pojasnil, da so bila dela tega skladatelj, ki je ustvarjal v Šentjurju, daleč od tedanjega središčnega dogajanja, izvedena na številnih tujih odrih. »Josip Ipavec je vsekakor imel svoj glas. To, da je doma slabše prepoznaven, ni odraz kakovosti njegovih del, ampak samozagledanosti tistih, ki so odločali o uprizoritvah. Sedaj je k sreči drugače.« V letošnjem letu številne prireditve v čast temu umetniku ne bodo izvedene le na lokalni in državni ravni, ampak tudi v mednarodnem prost

 

Občina Šentjur želi v letošnjem letu še posebej slavnostno obeležiti spomin na rojaka, zdravnika in skladatelja iz znamenite rodbine Ipavcev, ki je umrl pred stotimi leti. V pripravo programa so se dejavno vključili vsi zavodi v občini, številne organizacije in društva. Pri izvedbi se bodo organizatorji prilagajali epidemiološkim razmeram. Slavnostna akademija v čast Josipu Ipavcu ob kulturnem prazniku bo tako posneta in predvajana na programu nacionalne televizije. Tudi predstavitev nove knjige ddr. Igorja Grdine z naslovom Slovenski Mozart: knjiga o Josipu Ipavcu bo na ogled s pomočjo spletnih kanalov in na programu regionalne TV Celje.

Vodja delovne skupine za Josipovo leto Tatjana Oset je med dogodki, ki bodo zaznamovali Ipavčevo leto, omenila glasbeno oddajo samospevov Josipa Ipavca v izvedbi Urške Arlič Gololičič in Marka Hribernika, ki jo bo marca posnela nacionalna televizija. Obetajo se še posebne razstave in predavanja. Do maja bo prvič digitalno notografirana celotna opereta Princesa Vrtoglavka, ki bo tudi natisnjena v manjšem številu izvodov. Junija sta v sklopu Šentjurskega poletja predvidena koncert samospevov Josipa Ipavca in izvedba likovnih delavnic za otroke na temo o Ipavcih. »Zelo se veselim jeseni, ko bo Narodna in univerzitetna knjižnica v celoti digitalizirala rokopisno zapuščino glasbene družine Ipavec, izdelala tematski katalog in pripravila virtualni katalog. Po tihem si želimo, da bi lahko v letu 2022 na odru ljubljanske opere lahko videli opero Princeso Vrtoglavka,« je dejala.

Foto: Andraž Purg - GrupA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam