Za Galerijo Kvartirna hiša leto v znamenju jubilejev
Kultura
Tipografija

Kljub temu da so v minulem „koronaletu“ delili usodo težkih časov za kulturne ustanove in so morali za nekaj mesecev zapreti svoja vrata, so v Galeriji Kvartirna hiša v Celju zadovoljni z lansko razstavno sezono. Kot je povedal Matija Golner, predsednik Turističnega in kulturnega društva Celje, v okviru katerega deluje Kvartirna hiša, so uspeli uresničiti približno 80 odstotkov načrtovanega programa. Nekaj razstav so prestavili v to leto, ki bo tudi jubilejno, saj bodo pripravili že stoto razstavo in zaznamovali desetletnico delovanja galerije.

»Lani smo izvedli sedem razstav, v drugi polovici leta so seveda zaradi ukrepov vse bile brez otvoritev, kar v naši galeriji kar občutimo, saj je ob takšnih dogodkih precej več obiskovalcev. A kljub tej nevšečnosti smo z obiskom minule sezone lahko zadovoljni,« je ocenil Matija Golner.

Ob tem je izpostavil gostujočo razstavo del že pokojnega kiparja Jožeta Pohlena, z naslovom Košček Istre, ki je bila postavljena še pred obdobjem »korone« v sodelovanju z Galerijo Insula iz Izole. »To je bila izvrstna razstava dokaj neznanega avtorja iz prve polovice 20. stoletja, ki v Celju še ni bila videna, čeprav je zelo odmevala tudi na Primorskem.«

Sledila je razstava Milene Gregorčič (Linije in transparence) iz Ljubljane, potem je morala galerija zaradi epidemije za dva meseca zapreti vrata. Po ponovnem odprtju je gostoval še en ljubljanski avtor – Andrej Pavlič (Prehajanje). »Julijska razstava z naslovom Apokaliptični svet, zasavskega avtorja Milana Razborška, pa je bila zelo aktualna za koronačas. Ker so dela nastala nekaj let prej, je bila razstava na nek način vizionarska,« je še pristavil sogovornik.

V avgustu je v galeriji gostovala Katja Bednarik Sudec (Ženski talenti), v septembru celjska avtorica Nea Likar (Evolucija nežnosti), lansko sezono pa je oktobra, pred ponovnim prisilnim zaprtjem zaradi drugega vala epidemije, sklenila Tina Mohorovič (Kostenje).

V jubilejno sezono z razstavo Ratimirja Pušelje

Za december so v Galeriji Kvartirna hiša načrtovali razstavo še enega celjskega avtorja, tudi že pokojnega, Ratimirja Pušelje, a so jo morali prestaviti na letos in bodo z njo marca tudi začeli novo sezono. Ta razstava bo nekaj posebnega, saj bo že stota, ki jo bo Galerija Kvartirna hiša pripravila v desetih letih svojega delovanja. Torej dva lepa jubileja, a če k temu prištejemo še letošnjih 150 let Turističnega in kulturnega društva Celje, govorimo kar o treh jubilejih. Boljšega začetka nove sezone si v teh še vedno negotovih časih res ne bi mogli želeti.

»Gre za pregledno razstavo nekoliko pozabljenega avtorja, ki je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja ustvarjal izvrstna dela. V okviru te razstave bomo izdali tudi katalog, kar je zagotovo dodana vrednost in bo poslej tudi stalna praksa ob nekaterih razstavah, čeprav gre za velik organizacijski in finančni zalogaj za našo galerijo,« je uvodno razstavo predstavil Matija Golner in dodal, da je dela za razstavo prispeval sin pokojnega avtorja, Marko.

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...