Na Muzejskem trgu jutri zvečer operni spektakel: Seviljski brivec
Kultura
Tipografija

Poletje v Celju bo jutri ob 20. uri doživelo enega od svojih programskih vrhuncev. Na Muzejskem trgu bo operna akademija Pehlivanian izvedla znamenito delo Gioachina Rossinija Seviljski brivec.

Seviljski brivec je komična opera in je eno najpogosteje izvajanih del v operni literaturi. To lahko pripišemo čaru duhovite glasbe, polne dopadljivih melodij in značilnih vihravih ansambelskih finalov, arije pa so že zdavnaj postale paradne točke solistov.

Pehlivanian Operna akademija (POA) z maestrom Georgeom Pehlivanianom vsako poletje pripravi eno celotno opero in slovenski javnosti omogoči ogled. Predstavitev priljubljenih oper širšemu občinstvu je eden od ciljev slovitega maestra, ki želi s tem otrokom, mladostnikom, mlajšim in starejšim „odpreti vrata“, da uživajo v operni izkušnji na domačih tleh.

Med operno predstavo bo občinstvo na odru videlo različne dirigente ter slišalo razlike med posameznimi dirigenti in njihovo komunikacijo s pevci in orkestrskimi glasbeniki. Obiskovalci bodo imeli priložnost v enem večeru slišati več različnih pevcev, ki pojejo eno ali več posameznih opernih vlog.

„Predstava bo izvedena na prostem in v "koncertni različici", kar pomeni, da bodo pevci na odru stali pred orkestrom, brez kostumov in scenografije, kot se to dogaja v operni hiši. Običajno so vsi recitativi s čembalom pri izvedbi izpuščeni, tako da lahko občinstvo uživa le v glasbi, ki jo je skladatelj napisal za orkester in pevce“, “ so sporočili iz Pehlivanian Operne Akademije.

Maestro George Pehlivanian je prisoten na mednarodni glasbeni sceni več kot 30 let. Dirigiranja se je učil od dveh najboljših svetovnih mojstrov, Pierra Bouleza in Lorina Maazla. Leta 1991 je kot prvi Američan zmagal na prestižnem tekmovanju dirigentov v Besanconu v Franciji. Do danes je sodeloval z več kot 300 orkestri in opernimi hišami ter mnogimi priznanimi umetniki. Med letoma 2005 in 2008 je bil prvi tuji šef dirigent Orkestra Slovenske filharmonije.

Predstavo bo spremljal orkester akademije - zasebni orkester maestra, ki je bil sestavljen posebej za njegovo poletno akademijo in ga sestavljajo najboljši mladi slovenski orkestrski glasbeniki. Dirigenti bodo Daniel Perpiñán, Georgy Vasilenko, Pio Iozzi in Tilen Draksler, kot operni pevci pa bodo nastopili Nataša Trček (Rosina),

Uroš Dolšek (Conte), Lovro Korošec (Figaro), Anja Šinigoj (Berta), Marko Mandir (Bartolo) in Tomaž Štular (Basilio).

Vstopnice so na voljo v Turistično informativnem centru Celje (Glavni trg 17) in Stari grad Celje ter na prodajnih mestih Eventima.

Pogoj za ogled predstave je v skladu z vladnimi ukrepi PCT dokazilo, ki ga bo organizator pregledoval pred vstopom na prizorišče.

 

Na naslovni fotografiji priprava prizorišča na Muzejskem trgu za jutrišnji operni spektakel. (Foto: SHERPA)

Ostale fotografije v galeriji so iz opernega akademije v Radovljici. (Foto: POA)

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam