V Celju na ogled izbor slovenskih fotografij
Kultura
Tipografija

Do konca meseca bo v Galeriji Božena v Pelikanovi hiši v Celju na ogled 53. slovenska pregledna fotografska razstava. Gostitelj sinočnje slovesne razglasitve rezultatov, ki je bila letos v Celjskem domu, in odprtja razstave je bil  Digitalni foto klub Celje, pokrovitelj dogodka pa je vsako leto Fotografska zveza Slovenije.

 

 Na razpis se je prijavilo 123 avtorjev, ki so lahko sodelovali s svojimi fotografijami v treh kategorijah. Na prosto barvno temo je prispelo 446 fotografij, na prosto črno-belo temo pa 367 fotografij. S serijami je sodelovalo 96 avtorjev. Žirija je v vsaki kategoriji podelila tri medalje in pet diplom FZS.

V kategoriji barvnih fotografij je zlato medaljo prejel Sandi Novak, srebrno Primož Lukežič in bronasto Milan Malovrh. Diplome so prejeli Celjanka Mija Koprivc, Miran Krapež, Andrej Tarfila, Rudi Uran in Dejan Mijovič.

Za najboljšo črno-belo fotografijo je bil nagrajen Joško Šimic, srebrno medaljo je prejel Rudi Uran, bronasto Andrej Tarfila. Med prejemniki diplom sta Celjana Vanja Tajnšek in Igor Rosina, ostali prejemniki diplom pa so: Aljaž Anžič, Simon Kovačič in Dejan Mijovič.

Za najboljšo serijo fotografij je bil nagrajen Žan Osim. Srebrno medaljo je osvojil Sandi Novak, bronasto Nik Bertoncelj. Diplome so prejeli Simon Krejan, Vanja Tajnšek, Anton Tratnik, David Keinne in Sonja Janša Gazič.

Zbrane so nagovorili celjski župan Matija Kovač, predsednik FZS Tomaž Lanišek in direktor MNZ Celje, kamor sodi tudi Galerija Božena, Tonček Kregar.

Foto: Andraž Purg