Prvo »svojo« sezono bo posvetil mestu Celju
Kultura
Tipografija

Miha Golob se je rodil v Ljubljani, kot sam pravi, pred »malo malo malo manj kot 50 leti«. Tudi šolal se je v prestolnici. Obiskoval je Gimnazijo Šentvid. Tam se je prvič srečal z gledališkim odrom. Potem se je začel pripravljati na sprejemne izpite na AGRFT. Vmes je študiral novinarstvo. Po dveh neuspelih poskusih na sprejemnem izpitu iz igre se je prijavil še na sprejemni izpit iz gledališke režije in ga opravil. Prve gledališke nagrade je prejel že na akademiji, tudi Prešernovo študentsko nagrado. Za diplomsko predstavo je prejel nagrado za režijo na mednarodnem festivalu akademij v Brnu na Češkem. Kasneje pa je več nagrad prejel še za serijo otroško lutkovnih predstav, večino v tujini, na Hrvaškem, Poljskem, v Bolgariji, Rusiji, nazadnje še v Litvi za predstavo Tunel, in sicer zlati križ republike Litve, najvišje gledališko litovsko priznanje. Pred kratkim je predstava dobila nagrado za režijo na državnem lutkovnem festivalu v Mariboru.

Težko je našteti prav vse nagrade. »Ne smem pozabiti na nagrado, ki sem jo prejel na Osnovni šoli Mirana Jarca v Ljubljani, kjer smo z razredom, v katerega je hodila moja hčerka, pripravili proslavo za 8. februar. Prireditev je bila šoli tako všeč, da so mi podelili 'Jarca'. Do takrat sva ga bojda dobila le dva. Velika čast!« pravi Miha Golob, upravnik in umetniški vodja celjskega gledališča.

Želeli ste biti novinar. Kaj se je zgodilo?

S študijem sem kmalu končal, že po prvem izpitu. Morali smo napisati neke vzorce novic, kratko novico, dolgo in drugo. Napisal sem niz člankov, novic, različno dolgih. Pisal sem o tem, kako na inštitutu Jožefa Štefana križajo žabe in slone, vse od prve novice, kako je pri Brniku neznana žival skočila na avto, do zadnje novice, ko v Kuala Lumpurju na letališču aretirajo šefa laboratorija. Profesorici moje izmišljene novice niso bile všeč in me je kljub temu, da so bile tehnično čisto pravilno napisane, 'vrgla' na izpitu. In to je bilo zame dovolj jasno sporočilo, da ta študij ni zame. Vmes sem živel za sprejemne izpite na AGRFT.

Ste se preizkusili kot igralec?

Sem, seveda. Najprej v srednješolski gledališki …

Foto: Andraž Purg

Preberite več v Novem tedniku