Cene na celjski tržnici v primerjavi z Ljubljano, Zagrebom in Milanom
Sveže sadje in zelenjava sta temelj zdrave prehrane, a zdi se, da so cene povsod šle v nebo. Še posebej nas, Slovence, ki radi poudarjamo domače in lokalno, zanima, ali plačujemo (veliko) več kot naši sosedje. Seveda se pozna tudi razlika med posameznimi mesti v Sloveniji.

Prečesali smo stojnice celjske in ljubljanske tržnice ter naredili primerjavo z zagrebškimi na tamkajšnji tržnici Kvatrić, ki so jih objavili pri Jutarnjem listu. Ne nepričakovano so se cene v Ljubljani in ponekod v Celju izkazale za višje kot pri naših južnih sosedih. Včasih gre za malenkosti, drugič za kar precejšnje razlike. Nekatera živila, na primer čebula, so bila najcenejša prav v knežjem mestu.
Krompir
V Ljubljani boste za kilogram tega osnovnega živila odšteli kar 3 evre, v Celju 2,5, medtem ko je bila v Zagrebu cena 2 evra.
Marelice
Pri marelicah je razlika bolj očitna. Medtem ko so na Kvatriću marelice stale od 3 do 5 evrov za kilogram, jih boste na ljubljanski tržnici težko dobili za manj kot 6 evrov za kilogram. Za »zelo okusne« ali »domače« je morda treba malo bolj seči v žep. V Celju je cena za kilogram teh poletnih sadežev 5 evrov.
Čebula
V Ljubljani boste za kilogram čebule plačali 3 evre, medtem ko smo jo v Zagrebu našli tudi za 2 evra. V Celju smo našli kilogram čebule za manj kot evro – 0,99 centa na kilogram!
Breskve
Za kilogram breskev boste tako v Ljubljani kot v Zagrebu odšteli 5 evrov, v Celju so bile breskve sredi julija celo 6 evrov za kilogram.
Fige
Na ljubljanski tržnici smo naleteli na košarico fig za 5 evrov, medtem ko so v Zagrebu fige prodajali po ceni 8 evrov za kilogram. V Celju fig v času našega obiska niso imeli.
Limone in limete
V Ljubljani smo opazili visoke cene citrusov. Limone so stale 6 evrov/kg, limete kar 8 evrov/kg. Citrusov v Zagrebu nismo našli, prav tako ne v Celju.
Jagode in češnje
V Ljubljani so domače jagode 6 evrov za košarico, češnje pa 3 evre za košarico. Povsem enake cene so v Celju, medtem ko so se v Zagrebu cene češenj gibale med 8 in 10 evrov za kilogram.
Primerjava cen na tržnici Papiniano v Milanu
Jutarnji list se je odpravil še v Lombardijo in ugotovil, da so cene na največji milanski tržnici Papiniano včasih bistveno nižje kot v Zagrebu. Kot poroča Jutarnji list, je Milano ekonomsko močnejše središče, a kljub temu ponuja nekatere izdelke po izjemno konkurenčnih cenah. Za primer: bučke so v Zagrebu po 3 evre za kilogram, medtem ko v Milanu stanejo 69 centov. Lubenica je v Milanu le evro za kilogram, pri nas recimo stane 2,99 evra za kilogram.
Nekatere cene iz Milana:
-
Lubenice: 1 evro/kg
-
Breskve: 0,99 evra/kg
-
Bučke: 0,69 evra/kg
-
Češnjevi paradižniki: 2,5 evra/kg
-
Čebula: 0,99 evra/kg (najvišja cena 2,5 evra/kg)
-
Krompir: 2 evra/kg
-
Fige: 6 evrov/kg
-
Melone: 2 do 2,5 evra/kg
-
Marelice: 3,5 evra/kg
-
Kivi: 5 evrov/kg
-
Češnje: 8 evrov/kg
-
Avokado: 2 evra za dva avokada
Razlogov za te cenovne razlike je lahko več. Od stroškov prevoza, zalog trgovcev do obsega ponudbe in povpraševanja. Ne smemo pozabiti tudi na to, da vsaka tržnica ponuja različne sorte in kakovost pridelkov, kar prav tako vpliva na končno ceno.
Obisk tržnice je vedno več kot le nakup v trgovini. Je doživetje, pogovor s pridelovalci in občutek povezanosti z lokalnim okoljem. Vendar cenovni šok lahko hitro pokvari doživetje. Zdi se, da je vredno preveriti in primerjati cene, preden se odločimo za nakup.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se